Ντέτλεφ Ρόβεντερ: Το τέλειο Έγκλημα

Το εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ περιγράφει τις συνθήκες της δολοφονίας του Ντέτλεφ Ρόβεντερ λίγο μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου η ελπίδα και ο ενθουσιασμός δίνουν τη θέση τους σε μια πραγματικότητα σκληρή και επώδυνη. Πως η φτωχή, προβληματική που πρώην κομουνιστική ΛΔΓ θα ενσωματωθεί στην καπιταλιστική Δυτική Γερμανία.
Άνθρωπος κλειδί σε αυτή την διαδικασία είναι ο πρόεδρος της Treuhandanstalt Ντέτλεφ Ρόβεντερ. Τι εστί Treuhandanstalt; Ένας οργανισμός ο οποίος είναι υπευθυνος για την αναδιάρθρωση, τη ρευστοποίηση και την εξυγίανση των πρώην ανατολικογερμανικών βιομηχανιών. Τη συνέχεια μπορείτε να την προβλέψετε: Απολύσεις, μείωση μισθών,ανέχεια, λουκέτα…σε χρόνο ρεκόρ ο Ρόβεντερ θα καταφέρει να γίνει ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ανατολική Γερμανία.
Τα έργα και οι ημέρες του βέβαια δείχνουν πως κάθε άλλο τυχαίος ήταν γι αυτή τη δουλειά. Από την εποχή που ως πρόεδρος της Hoesh στο Ντόρτμουντ απέλυσε τα δύο τρίτα του προσωπικού. Με λίγα λόγια ο Ρόβεντερ δεν αποτελεί κάποιον οραματιστή αλλά έναν στυγνό βρωμοκαπιτάλα που φυσικά επιλέγεται για να κάνει τη βρώμικη δουλειά πριν πέσει νεκρός από τα Καλάσνικοφ της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF (Φραξιά Κόκκινος Στρατός)
Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα άρτιο ντοκιμαντέρ που εκτός από το να σου μεταφέρει το σφυγμό της εποχής δίνοντας το στίγμα της ιστορικής αυτής επανένωσης εξετάζει όλες τις παραμέτρους αλλά και τους πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης (από την αντιτρομοκρατική μέχρι την οικονομική ελίτ) για να ρίξει φως σε μια ιστορία που συγκλόνισε το νεότευκτο κράτος της Ενιαίας Γερμανίας.

Σχόλια