Η απάτη των "ποιητικών" διαγωνισμών...

Είχα και εγώ μια απορία όταν έβλεπα συνέχεια στα social media φωτογραφίες από βραβεύσεις ποιημάτων και έλεγα πως στο καλό παίρνουν βραβεία όλοι αυτοί; Έτσι έπεσε τις προάλλες το μάτι μου σε μια ανακοίνωση ποιητικού διαγωνισμού ιστοσελίδας η οποία πουλάει (εκτός από τρέλα) και μαθήματα δημιουργικής γραφής. Δουλίτσα καλά στημένη που δουλεύει φίνα! Αναγγελία που καλεί όλους τους ποιητές ότι ξεκίνησε διαγωνισμός. Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν έως 3 ποιήματα και το ευτελές ποσό των 10 ευρώ. Προκαταβολικά στην τράπεζα μαζί με την συμμετοχή ή αλλιώς θεωρείται άκυρη η συμμετοχή. Η κριτική επιτροπή δεν αναγγέλλεται γιατί είναι «έκπληξη» . Γνωστός μου που ξέρει λίγα πράγματα μου είπε ότι συνήθως είναι άνθρωποι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους ότι είναι κριτικοί.
Για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός πρέπει να μαζευτούν οπωσδήποτε 300 άνθρωποι. Αν δεν μαζευτούν παίρνει παράτα ο διαγωνισμός. Μόλις κλείσουν οι συμμετοχές, τα ποιήματα περνάνε από κριτική επιτροπή (είπαμε αυτούς που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους) και αξιολογεί τα ποιήματα. Οι νικητές 3 και όσοι δεν κερδίσουν το 10ρικο δεν επιστρέφεται «βεβαίως-βεβαίως» (Τσαγανέας στην ταινία το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο). Τα βραβεία είναι χρηματικά. Δηλαδή οι νικητές μοιράζονται 1350 ευρώ αναλόγως τη θέση που κέρδισαν. Αφαιρεσούλα και πολλαπλασιασμό ξέρετε έτσι; 300Χ10=3000. 3000- 1350=1650 το κέρδος. Οι συμμετέχοντες κερδίζουν όλοι και έκπτωση στα σεμινάρια, το 10ρικο δεν επιστρέφεται και όσοι δεν κέρδισαν περιμένουν τον επόμενο διαγωνισμό. Που γίνεται πάλι σε μερικούς μήνες. Τώρα οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι παραπάνω από 300 αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι πως ζεστά ευράκια μπαίνουν στις τσεπούλες. Και για να φανούν καλά παιδάκια λένε πως άμα δεν συμπληρωθούν 300 συμμετοχές θα τα βάλουν από την τσέπη τους. Βρε ψυχούλα! Βρε άνθρωπα! Μπράβο. Αλλά με τόσους ποιητάδες που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα σίγουρα μαζεύονται οι συμμετοχές. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται έξι μήνες μετά (δεν τολμώ να φανταστώ γιατί) και στο μεταξύ τρέχει άλλος διαγωνισμός και τρεχάτε καλόπαιδα να πάρετε μέρος. Εντάξει recpect φίλε που το σκέφτηκες. Ωραία δουλειά. Λίγα δίνεις πολλά παίρνεις. Για περάστε, για περάστε.
Και βέβαια κατά τη βράβευση να φωτογραφίες, να selfie να δεκάδες ποστ: Κέρδισα το βραβείο! Με βραβεύσανε για την ποίηση μου. Ιδού πως γίνεται.
ΥΓ: Ανάλογοι διαγωνισμοί γίνονται και για πεζά. Τζάμπα πράμα, τρέχα μπορεί να κερδίσεις κι εσύ λεφτά, χώρια οι φωτογραφίες.

Σχόλια