ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ)

Οι εξετάσεις δεν τελειώνουν (ποτέ). Αξιωματική αρχή που δεν δέχεται αμφισβήτηση (καμία). Από την ώρα ή μάλλον από την εποχή που αποδείχθηκε –επιστημονικά- ότι η γη κινείται (και περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο), το κεντρικό σύνθημα (ένα από τα λίγα που συντηρούν την αγία ύπαρξη) χαρακτηριστικό της ανθρώπινης οντότητας και του πολιτισμού, είναι: οι εξετάσεις (οι διάφορες και οι διαφορετικές. Εξετάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του σώματός και του πνεύματος και προς όλες τις αξιολογικές κρίσεις, με πρόσημα θετικά και αρνητικά, ικανά να ανατρέψουν ρυμοτομίες και γεωμετρίες, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη).
Λοιπόν, επιτυχία, ανάδειξη, αναρρίχηση, έγκριση, αριστεία, ισορροπία, αξιοσύνη, ζωή αλλά και αποτυχία, απόρριψη, ατίμωση, πισωγύρισμα, εντροπία, αναξιοκρατία, πτώση, θάνατος είναι το σύνολο που γεννιέται από το εξεταστικό περίβλημα της καθημερινότητας και της ενηλικίωσης. Εξεταστικά κέντρα παντού (συμπεριλαμβάνονται και τα γραφεία συνοικεσίων), με περίφημα και νόμιμα λογότυπα, ουδέτερα και απαλά χρώματα, πιστοποιημένους εξεταστές (πλήρους κύρους) και σύγχρονες συσκευές έκδοσης αποτελεσμάτων.
Εφόσον υπάρχουν οι εξετάσεις, αυτά τα αφηρημένα και συγκεκριμένα ουσιαστικά θα είναι στην πρωτοκαθεδρία. Ο ήρωας ή ο αντιήρωας της ιστορίας, καθισμένος ετούτο το βράδυ του Ιουλίου σ’ ένα αναψυκτήριο, πλησίον της κοσμικής ή της απόκοσμης παραλίας, απαριθμεί νοερώς και συγκεκριμένως, όλες τις εξετάσεις που έδωσε και απομένει να δώσει στη ζωή του. Η κορυφαία εξέταση είναι γενική κι αφορά τους πάντες (χρονικά και νομοτελειακά) με μια ουσιώδη λεπτομέρεια: δεν ανακοινώνονται τα αποτελέσματά της, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι ο άγραφος νόμος της ουράνιας πολιτείας.

Σχόλια