Συγγραφείς σκουπιδαραίοι

Πόσα βιβλία έγραψε ο Κάφκα; Ουσιαστικά τρία (αν δεν μιλάμε για νουβέλες και short stories), τη Δίκη, τον Πύργο, την Αμερική. Αμ ο Σάλιγνγκερ; Λιγότερα από δέκα. Μήπως να μιλήσουμε για το «έργο ζωής» του Τρούμαν Καπότε από το οποίο ποτέ δεν συνήλθε…
Είναι δύσκολο πράγμα η συγγραφή, παρεκτός αν εντέλλεσαι να κλείσεις τις τρύπες κάποιου εκδοτικού παραμάγαζου. Διόλου τυχαίο πως τα παρατράγουδα της λογοτεχνικής μούργας μπορούν να έχουν έτοιμη την επόμενη αρπαχτή ανά πάσα στιγμή.
Μόνο που η εαρινή βιβλιοπαραγωγή έπεσε φέτος βαριά. Χωμενίδης, Μιχαλοπούλου, Κορτώ, Σώτη, Λένα και λοιποί γελοτωποιοί ανανέωσαν την καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα της Μπούρα και της Πατάκαινας που πλέον εκτός από τίτλους φαίνεται να ζητάνε και συγκεκριμένη θεματολογία (βιβλία κατά παραγγελία πάντα γραφόντουσαν απλώς με την είσοδο των μανατζαραίων με τα προστατευόμενα «στράκια» τους έχουν σφίξει τα γάλατα).
Φέτος πάντως θα φορεθεί πολύ ο φεμινισμός και η φιλοζωία.
Όπως και να χει μπαίνουμε σε μια νέα φάση όπου οι συγγραφείς σκουπιδαραίοι εκτός του ότι πρέπει να ανακυκλώνονται τάχιστα ώστε να αποφευχθούν οι νευρικοί κλονισμοί εκεί στα λογιστήρια οφείλουν να εξυπηρετούν και την ατζέντα των κατά συνθήκη σφογγοκωλάριων (ήτοι αρδακίων του πολιτισμικού που έχουν και πέντε στόματα να θρέψουν).
Ή αλλιώς: «Παιδιά ας οργανωθούμε λίγο», για να παραφράσουμε το ανέκδοτο της γνωστής παρτούζας και των ασυγχρόνιστων συμμετεχόντων…

Σχόλια