Στο ρόλο του "πούστη"…

Μέχρι την υπουργοποίηση του ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ήταν απλά ένας γραφικός που σήκωνε καφάσια και εκδήλωνε κωμικές κρίσεις υστερίας στα διάφορα πάνελ. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια σουρεαλιστική παραπολιτική περφόρμανς που μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί καθώς με το πρόσχημα του σεξουαλικού προσανατολισμού διορίστηκε απο μια παράταξη που προηγουμένως είχε ενσωματώσει το μισό ΛΑΟΣ.
Φυσικά τα πρώτα σημάδια της θητείας του στο αμαρτωλό Υπουργείο Πολιτισμού κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά υπήρξαν καθώς τοποθέτησε «δικούς» του ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά ώστε να διαχειριστούν αδιαφανείς επιδοτήσεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα γόνου πλούσιας ξενοδοχειακής οικογένειας με μηδαμινό έργο στο χώρο του βιβλίου, όπου κλήθηκε μαζί με άλλους κηφήνες να γνωμοδοτήσουν για το μοίρασμα των επιδοτήσεων οι οποίες φυσικά δόθηκαν σε ημετέρους (βλέπε σχετικά ρεπορτάζ μας)
Με άλλα λόγια ο Γιατρομανωλάκης δεν υπήρξε ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός αλλά ένα ακόμα διαπλεκόμενο λαμόγιο του σωρού από αυτά λυμαίνονται την πολιτική σκηνή και (δυστυχώς) το χώρο του βιβλίου και των τεχνών.
Σε μια κοινωνία ισοτιμίας βεβαίως ο διορισμός ενός ανθρώπου με συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό δεν θα έπρεπε να αποτελεί καν είδηση. Από την άλλη η εκμετάλλευση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τον ίδιο και την παράταξη του (το λεγόμενο pinkwashing) αποτελεί περισσότερο μια μελέτη χυδαιότητας και καιροσκοπισμού τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν εμφανή και στο χώρο του βιβλίου.
Με άλλα λόγια, ο Γιατρομανωλάκης υποδύθηκε με επιτυχία το ρόλο του πούστη (επαναφέροντας την οπισθοδρόμηση άλλων εποχών για να θυμηθούμε και τη γνωστή βιντεοταινία των 80’ s μαζί με όλα τα κλισέ που θέλησε υποδόρια να προβάλλει) προς ίδιο όφελος με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε μια πολιτική σκηνή μαστιζόμενη από μίζες και παρασκηνιακές χάρες.
Προσωπικά δεν θα περιμέναμε κάποιον έντιμο ή καθαρών προθέσεων πολιτικό αφού η διαιώνιση της γάγγραινας στον χώρο των γραμμάτων ξεκινάει όπως έχουμε ξαναπεί από την ίδια την Πολιτεία και τους πάσης φύσεως παρατρεχάμενους που συσπειρώνονται γύρω από τον περίδρομο. Μας ενοχλεί ιδιαίτερα όμως όταν τα gender issues θίγονται με τέτοια επιπολαιότητα προς όφελος εντυπώσεων και μιντιακής κατανάλωσης…

Σχόλια