Piper (Θηβαίος Απόστολος)

Βορειοανατολικά της Μακρονήσου από το 1988 και έπειτα κοιμάται για πάντα, έτοιμο για μια θεαματική απογείωση από τους βυθούς, το θρυλικό πια Piper. Αυτή ήταν η αφορμή για την παρακάτω ιστορία που δεν χρειάζεται κανένα επιχείρημα για να σταθεί. Είναι μια ιστορία όπως όλες οι άλλες, η ιστορία του Piper που ζεσταίνει τους κινητήρες του δεκαετίες ολόκληρες. Το Piper Warrior II επανέλαβε με τον ασύρματο την τελευταία έκκληση για βοήθεια.
Βοήθεια, επαναλαμβάνω επικείμενη σύγκρουση, βοήθεια, όβερ, όβερ.
Ήταν τόσο απεγνωσμένη η φωνή του Κέντον στον ασύρματο. Ο βοηθός έβγαλε τα ακουστικά του, κοίταξε τους υπόλοιπους μες στον θάλαμο του αυτοσχέδιου πύργου ελέγχου. Πρόκειται για το υδραγωγείο του χωριού κάπου στα βόρεια του Βερντέν. Όλοι τους κοιτούν το στίγμα που μοιάζει να κινείται εκτός εμβέλειας. Από πάνω τους πλησιάζει μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών. Τώρα είναι βέβαιοι πως το Warrior II έπεσε θύμα της φοβερής, γερμανικής καταδίωξης. Τώρα δεν φαίνεται τίποτε από το ίχνος του Κέντον και όλοι μαζί βγάζουν τα καπέλα τους, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Το πολυβόλο σκίζει με ριπές τον αέρα και…
Ο Κέντον κοιτάζει τα όργανα του Piper που δείχνουν αλλόκοτες ενδείξεις. Πλάι στον δείκτη των καυσίμων, η Μπέτι, πριν από τρία χρόνια, φωτογραφημένη στο φεστιβάλ του καλοκαιριού, πιο ωραία από ποτέ, τον αποχαιρετά. Είναι τόσο νέα η Μπέτι, ακόμη δεν έχει συμβεί τίποτε, ο κόσμος έχει μια ελπίδα ακόμη για να τα καταφέρει. Το Piper διαγράφει ελλειπτικές τροχιές που κάνουν τον Κέντον να χάσει τις αισθήσεις του.
Εμπρός γιε μου, βάλε τα δυνατά σου, κρατήσουν γερά και την κρίσιμη στιγμή, χρησιμοποίησε τον μοχλό εκτίναξης, άκου Κέντον, σε διαφορετική περίπτωση είσαι κιόλας νεκρός. Με ακούς Κέντον; Βάση καλεί τον Warrior II.
Η Μπέτι του χαϊδεύει τα μαλλιά, του χαμογελά ιδανικά, του χαμογελά με έναν τρόπο που σημαίνει τα πάντα. Κοίτα εκεί Μπέτι, ένα λιβάδι ντάλιες που θυμίζει τον καπέλο του σταθμάρχη όταν γνέφει αντιθετικά μες στα λαδιά του καιρού, κοίτα Μπέτι, εκεί κάτω έχει ένα ολομόναχο σπίτι, πώς θα τα αγαπούσες αν γινόταν δικό σου.
Και το Piper αφήνει μακριές λωρίδες σκούρου καπνού που σημαίνει διαρροή λαδιού από τον κινητήρα.
Κέντον ο μοχλός εκτίναξης χρειάζεται λίγη προσπάθεια. Φρόντισε να έχεις ανοιχτό το κουβούκλιο και προπάντων μην φοβηθείς Κέντον.
Τώρα κοιτάζει την θέα του Βερνταίν, δυο χιλιάδες πόδια πάνω από τις φοβερές μάχες. Οι στρατιώτες τον χαιρετούν καθώς κάνει κομμάτια τις στέγες των σπιτιών. Ο Κέντον κοιτάζει την Μπέτι μες στα μάτια, το Piper τρίζει ολόκληρο και το ένα του φτερό είναι τσακισμένο. Η Μπέτι του δίνει ένα φιλί, έπειτα μια χοντρή επίστρωση και ο πόλεμος Κέντον που δεν χάθηκε τελικά. Πρέπει να το ξέρεις, έτσι δεν είναι;
Η Μπέτι, με ένα αβάσταχτο γήρας τριγύρω από τα μάτια, περπατά στο κοιμητήριο των ηρώων, εκεί που ο Κέντον κοιμήθηκε για πάντα. Πέρα το σκούρο, νυχτερινό μπλε δίνει στα πράγματα μια αίσθηση Έντουαρντ Χόπερ.
Προσπερνά κάποιον που πουλά εικόνες, ροζάρια, μετάλλια, Piper Warrior II σε πιστές ρέπλικες. Πώς θα του άρεσε μια τέτοια, θα έλεγε, είναι απίθανο πόσο πιστά τα φτιάχνουν. Ξέρεις, με ένα τέτοιο ίσως χαθώ για πάντα σε υπέροχες, γαλλικές εξοχές. Ο πόλεμος Μπέτι στοιχίζει. Μα τι έξοχη ρέπλικα!
Τον Κέντον κατασπαράζει το σιφόνι του πολέμου.

Σχόλια