Alida Bremer- Split (Έγκλημα στο λιμάνι)

Προκαλεί εντύπωση που το Σπλιτ της Amanda Bremer δεν ενέπεσε στα ραντάρ των φωστήρων των καθημάς εκδοτικών οίκων και τελικά κυκλοφόρησε από το περιθωριακό «Πεδίο» ως δώρο μαζί με κυριακάτικη εφημερίδα. Φαίνεται πως τα Μπουροειδή και ο μπετόβαλακας γόνος έχουν άλλες «δουλειές» στα πλαίσια της εκμάθησης του αναγνωστικού κοινού το οποίο κάθε άλλο παρά αρνητικό είναι για τον Μεσαίωνα που ζούμε.
Και αυτό γιατί το Split είναι ένα εξαιρετικό και άρτια δομημένο βιβλίο που πραγματεύεται τη ζωή στην υπέροχη αυτή πόλη των Δαλματικών ακτών λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με αφορμή το φόνο ενός επιφανούς ντόπιου. Καθώς ο αστυνόμος Μάριο Μπούλατ προσπαθεί να διαλευκάνει το φόνο, πράκτορες, τέκτονες, κομουνιστές πρόσφυγες, ντόπιοι ψαράδες, υπηρέτριες και ισχυροί παράγοντες μπαίνουν όλοι στο κάδρο των ερευνών. Γιατί το Σπλιτ αποτελεί εκείνη την εποχή ένα κοσμοπολίτικο χωνευτήρι, μια μικρογραφία της Ευρώπης που σύντομα θα πνιγεί στο αίμα.
Παράλληλα παρατηρούμε τον εκφασισμό της κοινωνίας και τον φανατισμό ως προεόρτια του μεγάλου κακού. «Αν κανείς δεν νοιάζεται για την ηθική σε αυτή την πόλη τότε γιατί είναι κλειστά τα μπουρδέλα;», αναρωτιέται σε κάποια στιγμή ένας από τους ήρωες…
Η ίδια η συγγραφέας είναι βαθιά γνώστρια της ιστορίας ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό της με σπουδές στη σλαβική γλώσσα και τη γερμανόφωνη λογοτεχνία. Ένα πάντρεμα που συνδυάζει τα ακριβή ιστορικά γεγονότα με τη μυθοπλασία την οποία χειρίζεται άρτια. Εν ολίγοις ένα βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σε καλύτερη όμως έκδοση οπωσδήποτε ή (για τους γνώστες Γερμανικών) την πρωτότυπη της.

Σχόλια