ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (Χριστόφορος Τριάντης)

Είναι κάπως, ανεκτό και θετικό, περπατώντας στην εξοχή (περιπατητικό -φιλοσοφικό δρομολόγιο) να λύνεις προβλήματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν δικαστικές υποθέσεις ή αποτυχημένες συνευρέσεις (κι είναι πολλές). Μήπως όμως θα ήταν καλύτερη διατύπωση αντί για τη λέξη «προβλήματα», να γραφεί η φράση «απαντήσεις στα ερωτήματα». Μερικά από αυτά (τα προβλήματα και τα ερωτήματα), είναι προτιμητέο να εγκαταλειφθούν, προκειμένου να τεθούν νέα διλήμματα, από νεαρές δασκάλες και ποιήτριες (πρόωρα πικραμένες, λόγω απογοητεύσεων). Τα καινούργια αυτά διλήμματα επαναλαμβάνονται στα ακρωνύμια υπουργικών αποφάσεων και ληγμένων προσδοκιών (πάσης λειτουργίας). Κερδίζεις σωτήριους πόντους από μια τέτοια διαμορφωθείσα κατάσταση και θέτεις προτεραιότητες. Η επανάληψη βοηθά κι όχι η συνήθεια.
Και να η επιτυχία: έρχεται ο ρόλος του μικροοαισθηματία, πλησίον της οριστικής παρακμής (ειλικρινώς είναι προς γενικό θαυμασμό αυτό το πισωγύρισμα της τύχης). Διασάλευση της τάξης. Σε προσέχουν όμως. Και καθώς θα βγαίνεις στο απρόσωπο σύμπαν περιπατητικά και στοχαστικά, μπορείς να εξασφαλίσεις κάτι με προοπτική διημέρου. Δίνεται η δυνατότητα να παρασύρεις (για λίγο ή πολύ) τις μωρές κυρίες (από τη βιβλική παραβολή ο χαρακτηρισμός) στην παρακολούθηση ταυρομαχιών (συμβαίνει και στον κινηματογράφο) ή μιας πολυπόθητης οινοποσίας, κάτω από τα κρανία που τ’ άνοιξαν σε κάποιο εφιαλτικό όνειρο οι Αζτέκοι. Εδώ η φαντασία ξεπερνά τη δράση και γίνεται φωτογραφική ακινησία. Αλλά η κρίση επανέρχεται τροπαιούχα, κατοχυρώνοντας διαπιστώσεις του τύπου : ότι πρέπει να συνεχίζεις να πηγαίνεις στη δουλειά σου τα επόμενα εικοσιτετράωρα ή τα επόμενα χρόνια (καθοριστικός ο επιούσιος άρτος). Η διαδικασία-κατά γενική ομολογία- φαντάζει πως κινείται εναντίον της πλήξης (μέγιστο ατόπημα η πλήξη για τους παρίες, κοστίζει στην ψυχική ισορροπία) και ενισχύει την οικονομική αποτίμηση της υπόθεσής σου. Και σε δεύτερο λόγο ακυρώνει τα ερωτήματα και τα προβλήματα που πλέον δεν έχουν καμία ισχύ, πάρα μόνο λογοτεχνική αξία σε καιρούς πανδημίας ή σε καταστάσεις έλλειψης ερωτικών ενδιαιτημάτων (πάσης φύσεως).
Θα ήταν ευτυχές και επιτυχημένο λογοτεχνικό αποτέλεσμα, η φράση «τα προβλήματα», που υπάρχει στον τίτλο, να συνοδευτεί και με την προσθήκη του επιθέτου «ερωτικά», για να αντιμετωπιστεί η καλλιτεχνική πλευρά των διλημμάτων. Αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει σ’ ένα άλλο κείμενο, σ’ ένα άλλο περιπατητικό δρομολόγιο.

Σχόλια