5 συμβουλές για να μη σου πιάσουν τον κώλο οι εκδότες

Ώστε έγραψες ένα εξαιρετικό βιβλίο και επιθυμείς να το εκδόσεις. Κατ’ αρχάς, χωρίς να θέλουμε να σου χαλάσουμε τον ενθουσιασμό, μη χαίρεσαι. Αν το βιβλίο είναι πράγματι εξαιρετικό πολύ δύσκολα θα έχει αποδοχή από τα εκδοτικά παραμάγαζα που για συγκεκριμένους λογούς προωθούν τη μετριότητα και τα πάσης φύσεως Διβανοειδή, από την άλλη κινδυνεύεις να πέσεις σε κάποιον μπαταχτσή και με αυτόν τον τρόπο και το βιβλίο σου θα αδικήσεις και λεφτά δεν θα δεις. Αυτές είναι πέντε απλές συμβουλές για να μη σου πιάσουν τον κώλο.
1) Ζήτα να αναλάβει ο εκδότης την παραγωγή του βιβλίου, αν και μπορεί να σου φανεί περίεργο υπάρχουν εκδότες (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) που αναλαμβάνουν τα έξοδα. Πρόκειται για κάτι τρελούς με άδεια από το Δρομοκαΐτειο μάλλον που πιστεύουν ακόμα στο βιβλίο και το αγαπούν
2) Αν ακούσεις για τιράζ χιλίων αντιτύπων πάρε δρόμο. Κανείς δεν πουλάει χίλια αντίτυπα και το πιο πιθανό είναι να σου βγάλει καμιά εκατοστή και να σε χρεώσει για μια παραγωγή που δεν θα σου κάνει ποτέ.
3) Δώσε το εργολαβία. Μπορεί ένας εκδότης να αναλάβει την παραγωγή και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις να είναι δικά σου. Θα μου πεις ο εκδότης τι βγάζει, μα φυσικά τα λεφτά της παραγωγής, της επιμέλειας κ.ο.κ. Βέβαια αν σου ζητήσει κάνα δεκαχίλιαρο για την παραγωγή δώσε του και συ δέκα φάσκελα και πατσίσατε.
4) Σχολή Σοκόλη: Πολλοί απατεώνες εκδότες όπως η Αθηνά η Σοκόλη της καρδιάς μας ζητάνε προκαταβολές χωρίς ποτέ να προχωρούν στην έκδοση. Γενικώς ποτέ μη δίνεις προκαταβολή.
5) Ίντερνετ. Αν τελικά δεν σου κάνει καμία από αυτές τις λύσεις υπάρχει και η λύση του ίντερνετ. Λεφτά δεν θα βγάλεις βέβαια αλλά ούτε και κανείς θα σου πιάσει τον κώλο. Κύριος…

Σχόλια