Fifa Uncovered: Όταν μιλούν τα λεφτά

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Fifa Uncovered” είναι τόσο ενοχλητικό όσο πρέπει να είναι. Κυρίως δε αποτελεί την αληθινή ιστορία για το πώς ένας οργανισμός που ίδρυσαν μια χούφτα οραματιστές του ποδοσφαίρου υπό τη σκέπη μιας ταπεινής μονοκατοικίας στη Ζυρίχη που αποτελεί ακόμα και σήμερα τα άτυπα γραφεία του κατέληξε να γίνει ένα παγκόσμιο συνδικάτο εγκλήματος.
Η εξέλιξη αυτή φυσικά δεν είναι τυχαία και σχεδόν ακολουθεί με νομοτελειακή φόρμα τη διάβρωση που μπορεί να υποστεί ένα παιχνίδι όπως το ποδόσφαιρο όταν σταδιακά αρχίσει να αποκτά την τεράστια δημοφιλία που φτάνει στο σήμερα. Μόνο που η non-fiction σειρά δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο θυμίζοντας περισσότερο μια καλογραμμένη κατασκοπική νουβέλα του Le Carre.
Ανελέητο lobbying, διαφθορά, πισωμαχαιρώματα προδοσίες, χρηματισμοί, Μακιαβελισμός σε έναν κατάλογο ανθρώπινου εκφυλισμού που δεν έχει τέλος με πρωταγωνιστές λαμόγια που αν η απατεωνιά ήταν άθλημα θα κατέβαιναν τελικό Champions league.
Πίσω από τα φώτα των μουντιάλ που δίνουν χαρά και δάκρυα σε όλα τα μήκη του πλανήτη αποκαλύπτεται ένα ερεβώδες παρασκήνιο με μαέστρο τον επί τρεις θητείες πρόεδρο της Fifa Σεπ Μπλάτερ σε μια ιεραρχία κλειστό κλαμπ που ο καθένας διεκδικεί το δικό του μέρος της πίτας, και όταν μιλάμε για πίτα εννοούμε δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς με αδιαφανείς αναθέσεις παγκοσμίων κυπέλλων και off shore λογαριασμούς με καταθέσεις που φτάνουν μέχρι το Milky way.
Ξεκινώντας από το επαίσχυντο μουντιάλ του Βιντέλα και φτάνοντας στο εξίσου επαίσχυντο και εκτρωματικό μουντιάλ του Κατάρ το «Ωραίο Παιχνίδι» δεν έχει δυστυχώς τίποτα ωραίο ακόμα και αν όλοι εμείς οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι ζούμε με την ψευδαίσθηση μιας τέχνης που ακόμα μας προκαλεί ρίγη όταν κάθε ψαλιδάκι του Μέσι ή βολ πλανέ του Ζλάταν καταλήγει στο πλεχτό…
Υ.Γ: Ως λογοτεχνικό περιοδικό δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε τη σειρά στα εγχώρια λαμόγια των γραμμάτων ακόμα και αν οι μηχανορραφίες των πρωταγωνιστών της θα έκαναν τον κάθε Χουλιαρά και τον κάθε Καλοκύρη να μοιάζουν προσκοπάκια…

Σχόλια